Bolest a porod - Vicánová, Romana (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma mé bakalářské práce je Bolest a porod. Téma mě zaujalo, a proto jsem si ho vybrala. V teoretické části píši obecně o tom, co to bolest je a na jaké druhy se dělí. Podrobně jsem se snažila popsat především bolest porodní, která s porodem velice souvisí. Jde totiž o přirozený stav, který provází téměř kařdý porod. Zaměřila jsem se na to, jak bolest vzniká a co se dá dělat, aby byla porodní bolest mírnější. Metody se dělí na metody farmakologické a nefarmakologické.V mé bakalářské práci jsem si stanovila tři cíle a snimi související hypotézy.Výzkumným šetřením byly rodičky na oddělení šestinedělí v Nemocnic a. s. České Budějovice. Byla použita metoda kvantitativního výzkumu a ke sběru dat by použit anonymní dotazník.Bylo rozdáno 100 dotazníků a návratnost byla 90.Ve výzkumné části bylo zjištěno, že hypotéza 1 a 2 byla potvrzena a hypotéza 3 potvrzena nebyla. Bakalářská práce by se dala použít, jako informační materiál pro rodičky, které neví o možnosti využití metod na tišení porodních bolestí.A dále, jako informační materiál pro studenty Zdravotně sociální fakulty.
The Pain and Delivery
Keywords: Bolest; Porod; Nefarmakologické metody; Farmakologické metody; Pain; Childbirth; Non-pharmacological methods; Pharmacological methodas