Vliv velikosti zemědělského podniku na efektivitu hospodaření - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit vývoj zemědělských společností rozdělených podle velikosti, a to nejen podle počtu zaměstnanců, ale také podle bilanční sumy roční rozvahy. Dalším cílem je vyhodnotit, zda má velikost zemědělského podniku vliv na výsledek hospodaření. Vychází se z dat z databáze Albertina a sleduje se vývoj od roku 2015 do roku 2019. Teoretická část vysvětluje specifika zemědělství a věnuje se tématu finanční analýzy. V této práci jsou údaje zahrnuty pouze pro zemědělské podniky klasifikované podle klasifikace činností CZ-NACE. V metodice je pospána použitá databáze Albertina a v metodické postupu je vysvětlen výběr finančních ukazatelů, následné použití těchto ukazatelů a jejich výpočet z průměrného podniku rozděleného podle velikosti v delší časové řadě. V závěru je porovnání vypočítaných ukazatelů s ostatními velikostmi podniků a také zobrazen vývoj vybraných ukazatelů v grafech.
Impact of farm size on efficiency economy
Keywords: finanční analýza; finanční ukazatele; zemědělství; zemědělský podnik; financial analysis; financial indicators; agricultural; agricultural holdings