Antrakologická a makrozbytková analýza objektů kultury nálevkovitých pohárů v k. ú. Chyjice, okr. Jičín - Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2017)
V článku jsou uvedeny výsledky analýzy archeobotanických vzorků pocházejících z dvou objektů kultury nálevkovitých pohárů. Analýza uhlíků ukázala přítomnost osmi druhů dřevin. Charakter druhové skladby naznačuje přítomnost palivového dřeva, které bylo sbíráno v blízkém okolí sídliště. Poměrně překvapivé je vysoké procento zastoupení lísky, což ukazuje na vyšší podíl keřů nebo řídkého lesa. Výrazně nižší zastoupení mají dřeviny charakteristické pro vegetaci, která je méně ovlivněná intenzivním hospodařením člověka (buk a jedle). Objekty 1 a 2 liší v druhovém složení, ačkoli tento rozdíl není signifikantní. Objekt 1 obsahoval více větších uhlíků a obilek pšenice dvouzrnky.
Anthracological and plant macro-remains analysis of samples from Funnel Beaker culture features excavated in the cadastral area of Chyjice, Jičín District
Keywords: antrakologická analýza; analýza rostlinných makrozbytků; kultura nálevkovitých pohárů; anthracological analysis; plant macro-remains analysis; Funnel Beaker culture