Kolorektální karcinom a primární prevence - Martinek, Lukáš; Dušičková, Tereza; Tóthová, Valérie (SAMOSATO s.r.o., 2016)
Tato rešerše se zabývá problematikou primární prevence u kolorektálního karcinomu z pohledu výživy a pohybové aktivity. Kolorektální karcinom je onkologické onemocnění, jehož výskyt stále stoupá, nejen v České republice, ale i ve světě. Primární prevence se zaměřuje na změnu životního stylu člověka, čímž se zabrání šíření nemoci. Je to nejúčinnější podpora zdraví, která při správné aplikaci může obsáhnout největší pole působnosti a je ekonomicky velmi dostupná. Cílem článku je zaměřit se na možnosti primární prevence kolorektálního karcinomu a prezentovat nejnovější výsledky v dané oblasti.
Colorectal carcinoma and primary prevention
Keywords: Kolorektální karcinom; primární prevence; výživa; pohyb; Colorectal carcinoma; primary prevention; nutrition; exercise