Využití obilovin pro nepotravinářské účely - Pešta, Antonín (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo shrnutí poznatků o možnostech využití obilovin pro nepotravinářské účely. Práce byla vypracována formou přehledné literární rešerže. V práci byly uvedeny způsoby zpracování obilovin, výrobní procesy produktů a jejich využití. Popsána byla i státní podpora (dotace) jednotlivých způsobů zpracování. Otázka energetického a průmyslového využití zemědělských plodin se stává stále více aktuální a diskutovanou. Nejde totiž pouze o zpracování zemědělské nadprodukce, ale o využití biomasy rostlin jako obnovitelných zdrojů energie.
The use of cereals for non-food purposes
Keywords: obiloviny; nepotravinářské využití; biomasa; biopaliva; obnovitelné zdroje energie; cereals; non-food use; biomass; biofuels; renewable energy ressources