Obezita jako ošetřovatelský problém - Matyášová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická východiska Obezita je významným problémem dnešní civilizace. Nárůst obezity je stále zřetelnější, a to jak v dospělém, tak v dětském věku. Nárůst obézních pacientů se výrazně projevuje také v nemocničních zařízeních na všech odděleních. Obezita je závažné metabolické onemocnění výrazně ovlivňující život a zdraví člověka. Vlivem obezity dochází ke vzniku mnoha zdravotních komplikací, jako jsou např. kardiovaskulární, ortopedická, nádorová či gastrointestinální onemocnění, která často prodlužují hospitalizaci pacienta v nemocnici. Teoretická část práce se dělí na dva úseky. První úsek se zaměřuje převážně na medicínskou stránku obezity, proto je zde zmíněna prevence obezity, dále rizikové faktory ovlivňující obezitu, komplikace obezity a terapie obezity. Terapie obezity je rozdělena na chirurgickou léčbu, farmakologickou léčbu a léčbu nefarmakologickou. Druhý úsek teoretické části se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o obézního pacienta. Je zde popsáno diagnostické vyšetření sestrou, dále komplikace v komunikaci, soběstačnosti, hygienické péči, potíže s péčí o kůži, nehty a rány, problémy s vyprazdňováním a výživou obézního pacienta. Cíl práce Zjistit problémy související s ošetřovatelskou péčí o pacienty s obezitou. Výzkumné otázky Výzkumná otázka 1: S jakými problémy se nejčastěji setkává ošetřující personál v ošetřovatelské péči o obézního pacienta? Výzkumná otázka 2: Jaké problémy řeší pacienti s obezitou v souvislosti s hospitalizací? Metodika: V bakalářské práci byla použita kvalitativní forma výzkumného šetření, konkrétně se jedná o polostrukturované rozhovory s deseti respondenty. Pro vypracování praktické části byla do nemocničního zařízení podána žádost o provedení výzkumného šetření. Žádost byla schválena hlavní sestrou nemocničního zařízení a vrchní sestrou chirurgického, ortopedického a interního oddělení. Pět respondentů tvořily všeobecné sestry na chirurgickém a interním oddělení a pět respondentů bylo získáno z řad pacientů hospitalizovaných v nemocničním zařízení na ortopedickém oddělení. Všeobecným sestrám bylo položeno celkem 11 otázek zaměřujících se na nejčastější problémy při ošetřovatelské péči o obézního pacienta. Pacientům hospitalizovaným na lůžkových odděleních bylo položeno celkem 9 otázek týkajících se komplikací spojených s jejich obezitou a hospitalizací. Odpovědi byly nahrávány na diktafon a poté převedeny do kategorizací. Výsledky Ze zpracovaných výsledků vztahujících se k první výzkumné otázce vyplývá, že pacienti jsou si vědomi problémů v ošetřovatelské péči a přáli by si nápravu především v oblasti vybavenosti nemocničního zařízení, které by pak obézním pacientům více vyhovovalo. Pacienti považují za nevyhovující především lehátka na převoz pacientů, koupelny, lůžkoviny a nemocniční oblečení pro pacienty. Odpovědí na druhou výzkumnou otázku (S jakými nejčastějšími problémy se ošetřující personál setkává v ošetřovatelské péči o obézního pacienta?) je, že všeobecné sestry mají největší problémy při přesunu pacienta z lůžka. Při odběrech venózní krve se sestry nejvíce potýkají s problémem najít žílu vhodnou k odběru. Při poskytování dopomoci či provádění hygienické péče uvádějí sestry komplikace týkající se obtížně dostupných tělních partií obézního pacienta. U stravování pacientů sestry nejčastěji řeší problém s nedodržováním dietního opatření stanoveného ošetřujícím lékařem a při vyprazdňování obézních pacientů se potýkají s obtížnou manipulací s obézním pacientem. Dále bylo zjištěno, že všeobecné sestry při poskytování ošetřovatelské péče obéznímu pacientovi vyžadují dopomoc dalšího personálu při náročných ošetřovatelských činnostech, jakými jsou například hygiena, vyprazdňování nebo polohování. Nejčastěji používanou pomůcku, již sestry využívají k manipulaci s obézním pacientem, je hrazdička a látková podložka.
Obesity as a nursing problem
Keywords: Obezita; Ošetřovatelská péče; Komplikace; Diagnostika sestrou; Obesity; Nursing care; Complications; Diagnosis by nurse