Vliv přítomnosti českého pečovatele v domácí péči na psychosociální stav rodinných příslušníků v Rakousku - Petráková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Abstrakt Práce se zabývá fenoménem 24 - hodinové domácí péče o nesoběstačné seniory v Rakousku. Konkrétně zkoumá dopady přítomnosti zahraničního pečovatele v domácnostech seniorů na rodinné příslušníky, seniory samotné a pojmenovává aktuální problémy této specifické služby. V teoretické části představuji aktuální možnosti péče o seniory a zajištění důstojného života v pokročilém věku. Předkládám historický vývoj v oblasti angažování zahraničních pracovníků. V kapitole věnované migraci prezentuji základní definice pojmu migrant, pendler, pracovní mobilita, rozebírám příčiny a důsledky migrace v sektoru pečovatelství. Značný prostor teoretické části připadá na rozbor právně-sociálního ukotvení 24 - hodinové domácí péče zahraničních pečovatelek v Rakousku. Pro tvorbu teoretického základu práce jsem použila nejen dostupnou česky, ale především německy psanou vědeckou literaturu, odborné články, ale také oficiální dokumenty rakouské vlády. V praktické části jsem realizovala výzkumné šetření, a to terénní sběr dat formou strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami, který poskytl výchozí materiál pro praktickou část. Tento výzkum probíhal v Dolním Rakousku, regionu Waldviertel. Po zevrubné analýze datových výstupů a po komparaci s tezemi odborné literatury bylo možné stanovit závěr k zhodnocení prožívání přítomnosti českého pečovatele v rakouských rodinách a pojmenování aktuálních problémů této specifické služby. Získané výsledky by mohly v praxi posloužit jako podklad při rozhodování, ať už ze strany objednavatelů péče, či pro pečovatelky, které výkon své profese v Rakousku teprve zvažují.
The influence of a Czech home caregiver in home care in Austria on the psychosocial condition of family members
Keywords: pracovní mobilita; 24 - hodinová péče; migrace; pendler; pečovatel; domácí péče; job mobility; 24-hour care; migration; commutator; caregiver; home care