Korupce ve veřejné správě - Maryšková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení příčin vzniku korupce ve veřejné správě jako významného faktoru, ovlivňujícího konkurenceschopnost České republiky. Vybraným faktorem jsou veřejné zakázky. V teoretické části práce jsou obsažena vysvětlení základních pojmů, druhy korupce, příčiny a následky korupce, právní úprava korupce a metody potlačující korupci. Dále jsou vysvětleny podmínky napomáhající vzniku korupce ve veřejné správě, protikorupční opatření, ukazatele korupce a jejich vyhodnocení. Praktická část zkoumá statistické údaje. Řešena je analýza indexu vnímání korupce, strategie konkurenceschopnosti, statistiky veřejných zakázek v České republice. Zejména finanční limity pro veřejné zakázky. Získané údaje jsou vyhodnoceny a graficky znázorněny.
Corruption in Public Administration
Keywords: korupce; veřejná správa; konkurenceschopnost; veřejné zakázky; corruption; public administration; competitiveness; public procurement