Edukační proces vedený sestrou u pacientů s Crohnovo chorobou - Kubičková, Jesika (Jihočeská univerzita, 2017)
Predkládaná bakalárská práce na téma "Edukacní proces vedený sestrou u pacientu s Crohnovou chorobou" se zabývá problematikou Crohnovy choroby se zretelem na vzdelávání pacientu ze strany sestry. V práci se venujeme edukacní cinnosti sestry u pacienta s Crohnovou chorobou. Cílem naší práce bylo zjistit vedomosti pacientu v souvislosti s jejich onemocnením. Urcit, zda se pacient snaží dodržovat správný životní styl a také zmapovat edukacní proces podávaný sestrou na gastroenterologickém oddelní lužkové i ambulantní cásti. Pro naplnení cílu jsme si zvolili pet následujících výzkumných otázek. Jaká je edukacní realita ve vzdelávání pacientu na zdravotnickém pracovišti? Jaké jsou bariéry mezi pacientem a edukacními strategiemi, které sestra používá? Jak hodnotí sestry spolupráci pacientu v rámci edukacního procesu? Jaké metody sestra používá pri edukacním procesu? Co pacienti postrádají pri edukaci sestrou? K realizaci výzkumného šetrení jsme zvolili kvalitativní prístup pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvorí 6 probandu s diagnostikovanou Crohnovou chorobou. Dalších 6 probandu vykonává zamestnání v oboru všeobecná sestra na gastroenterologickém oddelní lužkové nebo ambulantní cásti. Výsledky výzkumného šetrení ukázaly, že znalosti a dovednosti v oblasti Crohnovy choroby jsou v námi osloveném výzkumném vzorku nedostacující. Výzkumné šetrení dále odhalilo problém v souvislosti s edukací pacientu s Crohnovou chorobou. Sestry provádí edukaci o Crohnove chorobe jen v malém rozsahu a pouze v nekterých oblastech. Naše výzkumné šetrení otevírá prostor pro hlubší výzkumy zamerené na znalosti pacientu s Crohnovou chorobou a postavení sestry v rámci zvyšování kvality edukace.
The nurse-led education proces for patients suffering from Crohn disease
Keywords: Crohnova choroba; edukace; edukacní proces; sestra; pacient; Crohn's disease; education; education process; nurse; patient