Vývoj uhlíkové stopy ČR od roku 1989 - Pojmanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na vývoj uhlíkové stopy v ČR. Cílem je zjišťování, co způsobilo pokles skleníkových plynů a srovnání vývoje uhlíkových plynů se změnami ukazatelů jako je hrubý domácí produkt, legislativa, ekonomika a technologie. Byl porovnáván vývoj dvou ukazatelů - růst uhlíkové stopy a růst HDP. Byla také provedena korelační analýza, která stejně jako výzkum prokázala, že existuje oddělení hospodářského růstu od negativních dopadů na životní prostředí. Poté jsem zkoumala změny v politice po roce 1989, které měly na tuto problematiku vliv. Dalším důležitým aspektem byl vstup do Evropské unie, který přinesl řadu změn a důležitých právních předpisů v oblasti životního prostředí.
Development of the Carbon Footprint of the Czech Republic since 1989
Keywords: uhlíková stopa; ekologická stopa; globální oteplování; udržitelný rozvoj; emise oxidu uhličitého; hrubý domácí produkt; Carbon footprint; Ecological footprint; Global warming; Sustainable development; Car-bon dioxide emissions; Gross domestic product