Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů - Konfrštová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo charakterizovat pojem výkonnost podniku, zhodnotit různé přístupy k jeho měření a identifikovat podstatné faktory výkonnosti. V teoretické části je věnována pozornost měření výkonnosti podniku v kontextu historického vývoje a dále pak tradičním a moderním přístupům k měření a řízení výkonnosti. V praktické části byla zhodnocena výkonnost vybraného podniku nejprve pomocí finanční analýzy, následována hodnocením ekonomické přidané hodnoty vypočtené dle metodiky MPO. V závěru byla provedena sektorová komparace pomocí diagnostického systému finančních indikátorů INFA. V letech 2010 a 2014 vybraná společnost netvořila ekonomickou přidanou hodnotu, což bylo zapříčiněno především nižší hodnotou dosaženého výsledku hospodaření. Naopak v letech 2011 2013 byla EVA tvořena. V porovnání s odvětvím dosahuje hodnocená společnost lepších výsledků.
Benchmarking's diagnostic system of financial indicators
Keywords: výkonnost podniku; měření výkonnosti; ekonomická přidaná hodnota; benchmarking; business efficiency; measurement of efficiency; economic value added; benchmarking