Regionální rozvoj a plošná ochrana souborů lidové architektury v obcích okresu Prachatice a Český Krumlov. - Kolář, František (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje rozvoj venkovského prostoru památková ochrana souborů lidové architektury ve vesnických památkových rezervacích a vesnických památkových zónách. Hlavním smyslem práce je ověřit výsledky památkové ochrany a postoje občanů, orgánů samosprávy i státní správy k této problematice a její důsledky pro rozvoj vybraných sídel. Výsledkem práce je navrhnout opatření k dalšímu rozvoji studovaných území vybraného okresu. Konkrétně se jedná o tyto rezervace a zóny: Stachy, Lažiště, Mahouš, Vitějovice, Chalupy, Třešňový Újezdec, Zvěřetice, Mirkovice a Pernek.
Regional development and the territorial protection of rural architecture complexes in villages in Prachatice and Český Krumlov district.
Keywords: Lidová architektura; dotace; regionální rozvoj; vesnická památková rezervace(zóna); sociologický průzkum; venkovský turistický ruch.; Rural architecture; grant; regional development; countryside monument reservation (area); sociological research; rural tourism.