Konsolidovaný pohled na zadlužení krajů v ČR - Maňhalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce je posoudit stav a vývoj zadluženosti vyšších územně samosprávných celků v ČR s ohledem na udržitelnost veřejných financí. První část této práce je zaměřena na definování základních pojmů, které souvisí s touto problematikou. Metodika obsahuje metody a postupy, které budou použity ve výsledkové části. Ve výsledkové části bylo vypočteno meziroční tempo růstu dluhu, poměr dluhu k průměrným příjmům nebo dluhu na 1 obyvatele. Výsledková část je rozdělena na 3 části. První část se zabývá vývojem dluhu krajů ČR včetně jimi zřizovaných příspěvkových organizací v letech 2003 - 2017. Dochází zde k posouzení dluhu všech krajů ČR dohromady což podává celkový pohled na stav a dynamiku dluhu. Druhá část analyzuje jednotlivé kraje na území ČR. Sledovaným obdobím jsou roky 2010 - 2017. V poslední části dochází ke konsolidaci dluhu. Konsolidovaný dluh je tvořen dluhem jednotlivých krajů ČR dále dluhem příspěvkových organizací, které kraje zřizují a také dluhem obchodních korporací, které kraje zakládají. Konsolidovaný dluh je posuzován za období 2013 - 2017.
Consolidated view of the indebtedness of regions in the Czech Republic
Keywords: Kraj; dluh; příspěvkové organizace; konsolidace; Region; debt; contributory organizations; consolidated debt