Kerblík - jeho biologická charakteristika a možnosti celoročního pěstování - Tříletá, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Kerblík třebule je významná rostlina nejen jako zelené koření, ale rovněž pro svoje zdravotní účinky. Výzkum se zabývá i jinými druhy rodu kerblík, proto jsou v práci okrajově zmíněny i další druhy, rostoucí v ČR ve volné přírodě. Cílem této práce bylo ověřit možnost celoročního pěstování kerblíku v ČR, a popsat jeho biologické vlastnosti. Podmínky pro pěstování kerblíku třebule a jejich vliv na rychlost růstu a výnos, byly posuzovány při maloparcelkovém pokusu založeném v Náměšti nad Oslavou v roce 2018. Výsev byl prováděn postupně, v 7 termínech (duben až září). V porostu bylo hodnoceno: doba vzcházení, počet vzešlých rostlin, výskyt plevelů, chorob a škůdců, délka vegetace, výška rostlin a výnos nati. V nati kerblíku byl stanoven obsah bílkovin, vláknina, minerály Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, F, K, Na, Zn. Vůně a chuť kerblíku, byla hodnocena senzorickou analýzou. Kuchyňské využití kerblíku bylo ověřeno na několika pokrmech. Kerblík je možné doporučit i pro pěstování v interiéru. V polních podmínkách byl nejvhodnější srpnový výsev s výnosem 2,1 kg/ha, s výškou porostu 35 cm, dosahující 45. den vegetace. Při pěstování lze doporučit společné pěstování s ředkvičkami. Pro kuchyňské využití lze doporučit využití kerblíku místo zelené petrželky případně ve směsi fines herbes s pažitkou, petrželí a estragonem.
Chervil - its biological characteristics and possibilities of year-round cultivation
Keywords: kerblík; pěstování; chemické a nutriční složení; chuť; vůně; zdravotní účinky; chervil; cultivation; chemical and nutritional composition; aroma; flavor; health effects