Kontrastivní analýza modifikačních částic v češtině a španělštině - Tanzerová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této diplomové práce je kontrastivní analýza používání modifikačních částic v češtině a ve španělštině, s ohledem na jejich možnou funkci coby aktualizátorů. Především se zaměřuje na výrazové prostředky, kterými jsou v textech přeložených z češtiny do španělštiny vyjádřeny významy českých modifikačních částic. Práce se skládá ze dvou hlavních částí. V teoretické části jsou popsány skupiny slov, ke kterým je jednotlivé české a španělské gramatiky řadí. Dále je zde popsána také problematika aktualizátorů z hlediska aktuálního členění větného pohledem jak české, tak i španělské lingvistiky. Praktická část je zaměřena na kontrastivní analýzu textů přeložených z češtiny do španělštiny, v nichž bylo v textu originálu užito modifikační částice. Tato analýza českých a španělských textů je založena na datech získaných z paralelního korpusu InterCorp.
Contrastive analysis of modifier particles in Czech and in Spanish
Keywords: Modifikační částice; pragmatické markátory; větná adverbia; aktuální členění větné; aktualizátory; paralelní korpus; kontrastivní analýza; Modifier particles; discourse markers; sentence adverbs; functional sentence perspective; focusing particles; parallel corpus; comparative analysis