Analýza předsezónní přípravy závodníků na horském kole v disciplínách cross-country a maraton - Doležal, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce byla kompletní analýza všech tréninkových procesů během předsezónní přípravy v celém přípravném období cyklistů a následně analýza závodních výsledků v cyklistické sezóně 2019/2020 u závodníků v kategorii junioři, juniorky a muži do 23 let. Hlavním cílem bylo zjištění, který trénink je nejefektivnější pro danou disciplínu cross country a maraton v těchto závodních kategoriích. Zkoumaný soubor tvořilo 6 lidí z Bike klubu Vimperk (závodního týmu Rouvy Specialized Racing). Součástí práce je také historické i novodobé pojetí těchto disciplín, ale i horského kola samotného a také studium odborné literatury a dalších odborných materiálů. Dále následovala syntéza, kdy po vyhodnocení zpracovaného materiálu a dat je výsledkem prohloubení poznatků o tréninku na horských kolech v těchto obou disciplínách a zároveň vytvoření a doporučení ideálního tréninku pro závodníky těchto věkových kategorií.
Pre-season training analysis of cross-country and maraton mountain bike racers
Keywords: Tréninkový plán; sportovní trénink; cyklistika; závod; horské kolo; závodník.; Training plan; sport training; cyclist; race; mountain bike; racer.