Toxikologicky významné pesticidy s ohledem na lidské zdraví - Vodvářka, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2008)
Je známo nesmírné množství pesticidů, které v současné době převýšilo hranici 10 000 látek. Tyto chemikálie se užívají již déle než 80 let proti škodlivým živočichům, plevelům a parazitickým houbám, které ohrožují zemědělské, zahradní a lesní rostliny, zásoby potravin a zemědělských produktů, průmyslové materiály ( textil, kůži, dřevo ), užitečná zvířata nebo i samotného člověka. Tyto látky jsou děleny zejména podle použití proti škodlivým činitelům. Nejdůležitějšími a nejrozšířenějšími skupinami jsou insekticidy, fungicidy a herbicidy. Ostatní skupiny jsou méně významné. Tato práce byla pro jejich značné množství zúžena a zaměřena pouze na insekticidy a to na takové, jež vykazují nejvyšší toxicitu pro teplokrevné živočichy, tedy i člověka. A můžeme se tedy případně obávat jejich možného zneužití, např. i teroristy. Již dávno se ukázalo, že nejvíce toxickými se jeví některé organofosforové a karbamátové insekticidy.
Toxicologically important pesticides in the regard of human health
Keywords: pesticidy; insekticidy; karbamáty; organofosfáty; pesticides; insekticides; karbamates; organofosfates