Suicidální jednání dětí a mládeže - Benešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Téma mé bakalářské práce ''Suicidální jednání dětí a mládeže'' je obestřeno určitým tajemstvím. Přestože je to u mládeže druhá nejčastější příčina úmrtí, je velmi málo diskutované a často opomíjené. Asi každého někdy v životě, zejména v adolescenčním období, napadlo, co by bylo, kdyby on nebyl, kdyby dobrovolně odešel z tohoto světa. Od takového nápadu je samozřejmě k realizaci daleko. Ve své práci se ale zabývám právě těmi dětmi a dospívajícími, kteří se dostali tak daleko, že se pokusili překročit pomyslnou hranici dělící život od smrti. Teoretickou část jsem zaměřila na suicidální jednání obecně a vysvětlení pojmů souvisejících s ním. Dále zde rozebírám jednotlivé formy a způsoby suicidálního jednání. Důležitou součástí jsou také rizikové faktory či vývojové aspekty suicidálního jednání a pojetí smrti. Za zmínku stojí také téma sebepoškozování, které se suicidálními aktivitami úzce souvisí. Poslední kapitolu jsem věnovala prevenci, která je v tomto případě nezanedbatelná. Cílem mé práce je popsat poruchu pudu sebezáchovy a zhodnotit společné znaky na souboru dětí a mladistvých, kteří mají v anamnéze suicidální jednání. Na základě dostupných informací jsem se rozhodla pro kvalitativní šetření. Byla zde použita metoda analýza dokumentů. Konkrétně se jednalo o dostupnou dokumentaci dětí a mládeže, u nichž byla zaznamenána porucha pudu sebezáchovy. Výzkumný soubor se skládal z patnácti chlapců, kteří mají v anamnéze suicidální jednání a byli hospitalizováni v psychiatrické léčebně. Nejzásadnějším výsledkem výzkumu bylo zjištění, že děti se suicidálními tendencemi pocházejí z prostředí s nízkou citovou úrovní a nedostatečnou citovou oporou. Tyto nedostatky se pak projeví horší adaptabilitou a neschopností vypořádat se s konfliktními situacemi.
Suicidal behaviour in children and adolescents
Keywords: prevence suicidálního jednání; rizikové faktory suicidálního jednání; sebepoškozování; suicidální jednání dětí a mládeže; suicidální pokus; suicidium; prevention of suicidal behaviour; risk factors of suicidal behaviour; self-infliction; suicidal behaviour in children and adolescent; suicidal attempt; suicide