Výtvarný objekt v sakrální architektuře - Bauerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou pojetí prostoru a jeho vyjádření skrze výtvarný objekt v konkrétním prostoru kostela sv. Bartoloměje v Ledcích. Teoretická část obsahuje obecné pojednání o románských kostelech v Posázaví a jejich neobvykle zhuštěném výskytu. Uvádím zde zároveň základní znaky románských staveb a význam empory, která se vztahuje i k ledeckému kostelu. Stěžejní částí je především přiblížení tohoto kostela, jeho architektury, dějin i historie celé zaniklé vesnice. Pozornost zaměřuji také k obecně historickému vývoji apsidy a v neposlední řadě se věnuji vztahu sakrální architektury k současnému umění. Teoretické poznatky ústí v praktické části ve vlastní řešení prostoru kostela. Mým cílem bylo vytvořit výtvarný objekt, který respektuje prostředí a do něhož vstupuje s citlivostí. Nový výtvarný objekt by měl podpořit atmosféru kostela a jeho působení na člověka. Promítám do něj část sebe a své uchopení prostoru vůbec, ale především je to objekt, který se pokouší oslovit člověka v jeho osobitosti a nabídnout mu volnost v interpretaci.
The art object in religious architecture