SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO RODINY S DĚTMI V REGIONU MORAVSKÉ BUDĚJOVICE - Šrámková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část pojednává o rodině, sociálních službách jako takových, sociálních službách pro rodiny s dětmi, regionu Moravské Budějovice a o plánování sociálních služeb. Cílem práce je zmapování nabídky sociálních služeb pro rodiny s dětmi regionu a zjištění úrovně informovanosti členů rodin s dětmi o nabídce těchto služeb. Dále jsem se snažila zjistit, jaký je nejčastější zdroj informací o sociálních službách pro rodiny s dětmi v regionu, jaké služby upřednostňují rodiny s dětmi a zda nabídka služeb v regionu odpovídá potřebám rodičů. Byla zmapována nabídka sociálních služeb v regionu. Bylo zjištěno, že v regionu jsou rodinám s dětmi poskytovány tři typy služeb, a to sociální služby registrovaných poskytovatelů, služby na podporu fungující rodiny a služby v rámci sociálně-právní ochrany dětí. Informovanost o těchto službách je v Moravských Budějovicích poměrně vysoká, na rozdíl od obcí regionu, kde je informovanost o službách výrazně nízká. Nejčastějším zdrojem informací o sociálních službách v regionu jsou známí rodičů, v Moravských Budějovicích také internet. Rodiny s dětmi využívají převážně nabídku služeb na podporu fungující rodiny, především volnočasové aktivity pro jednotlivé členy rodiny. Rodiče by ale spíše upřednostňovali volnočasové aktivity pro rodiny jako celek. Potřeby rodičů nejsou v regionu saturovány, především z důvodu nedostatečné nabídky některých sociálních služeb v regionu.
SOCIAL SERVICES FOR FAMILIES WITH CHILDREN IN THE REGION MORAVSKÉ BUDĚJOVICE
Keywords: informovanost; plánování sociálních služeb; region Moravské Budějovice; rodina s dětmi; sociální služby; acquaintance; planning of social services; Moravské Budějovice Region; family with children; social services