Změny utváření zevnějšku starokladrubských koní - Kardová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Po tisíciletí patřil kůň k člověku při práci a kultuře. Starokladrubský kůň je české autochtonní plemeno, zařazené do genetických živočišných zdrojů. Úkolem práce bylo posoudit, jak se měnil exteriér starokladrubských koní v období 1900 2013 u obou barevných variant. Práce sleduje 5 tělesných měr (kohoutková výška pásková, kohoutková výška hůlková, obvod hrudníku, obvod holeně a hmotnost) získaných od 1021 koní zapsaných v plemenné knize. Zjištěné hodnoty byly sumarizovány a následně statisticky a graficky vyhodnoceny. Z výsledků vyplynulo, že u starokladrubkých koní dochází k nárůstu kohoutkové výšky páskové a hůlkové, za současného mírného poklesu hmotnosti. Průměrné zvětšení hodnoty kohoutkové výšky páskové u běloušů činil 3,5 cm a u vraníků 7 cm. Kohoutková výška hůlková zaznamenala nárůst u běloušů v rozmezí od 3 4,7 cm a u vraníků od 6 10 cm. Obvod hrudníku u hřebců byl vyhodnocen na 197,5 cm. Obvod hrudi u klisen bílé varianty byl zjištěn 199,55 cm. U vraných klisen byla zjištěna téměř stejná hodnota 198,13 cm. Ve velikosti obvodu holeně nedocházelo k téměř žádným změnám. Mírné snížení jsme zaznamenali u starokladrubských běloušů hřebců v letech 1970 2013 o 0,5 cm. Příčinou je nejspíše v minulosti použité přilití krve dalších plemen. Pokles hmotnosti sledujeme v časovém intervalu 1930 2013 a pohybuje se v rozmezí 22 kg až 73 kg dle hodnocené skupiny. Z poklesu hmotnosti a zvětšení rámce usuzujeme na změnu v typu koně, který směřuje spíše k typu sportovnímu. Tato změna může být však ovlivněna i podmínkami prostředí. Hodnoty variačních koeficientů v letech 1990 - 2013 pouze v ojedinělých případech překročily hranici 10%. Soubory sledovaných jedinců obou barevných variant můžeme tedy považovat za vyrovnané. Do chovu bylo v letech 1990 - 2013 zařazeno i několik koní s nevyhovujícím standardem kohoutkové výšky. Tito koně jsou zařazeni z důvodu snahy zachovat všechny linie a rodiny a také z důvodu zachování nízkého koeficientu příbuznosti.
Changes of body conformation of Old Kladruby horses
Keywords: kůň starokladrubský; exteriér; výkonnostní zkoušky; statistické ukazatele; Old Kladruber horse; external features; performance tests; statistical indicators