Problematika zajištění dýchacích cest u pacienta s akutním respiračním onemocněním - Baboučková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Naše bakalářská práce je na téma "Problematika zajištění dýchacích cest u pacienta s akutním respiračním onemocněním". Cílem této bakalářské práce je tuto problematiku zmapovat. Práce obsahuje teoretickou část a výzkumnou část. Teoretická část je zaměřena na anatomii a fyziologii dýchacích cest, monitoraci dýchacího systému, monitoraci vědomí, zajištění dýchacích cest a pečování o pacienta napojeného na umělou plicní ventilaci. Dále se také tato práce zabývá nozokomiální a profesionální infekcí a především akutním respiračním onemocněním. Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativním výzkumem pomocí semistrukturovaného rozhovoru s deseti vystudovanými zdravotnickými záchranáři pracujícími na anesteziologicko resuscitačním oddělení a na zdravotnické záchranné službě. K designu výzkumu byly zvoleny tyto výzkumné otázky: 1. Jakým způsobem se chrání zdravotničtí záchranáři při zajištění dýchacích cest u pacienta s akutním respiračním onemocněním? 2. Jak často se zdravotničtí záchranáři setkají se zajištěním dýchacích cest u pacienta s akutním respiračním onemocněním? 3. Jaký postoj k problematice zajištění dýchacích cest u pacienta s akutním respiračním onemocněním zaujímají zdravotničtí záchranáři v praxi? Účelem bakalářské práce je zjistit, jak postupují zdravotničtí záchranáři při zajištění dýchacích cest a při setkání s akutním respiračním onemocněním. Tato práce slouží jako materiál, který poukazuje na správnost používání bariérové ochrany. Výsledek výzkumného šetření ukazuje na málo časté setkávání zdravotnických záchranářů s respiračním onemocněním. Otázky jsou také směřovány na dodržování bariérové ochrany. Hlavním přínosem této bakalářské práce by mělo být uvědomění si nedodržování bariérové ochrany, následný začátek používání a chránění se před respiračním onemocněním.
Problematics of securing airways of a patient with an acute respiratory disease
Keywords: Anesteziologicko resuscitační oddělení; akutní respirační onemocnění; bariérová ochrana; dýchací soustava; umělá plicní ventilace; zajištění dýchacích cest; zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; Department of Anaesthesiology and Resuscitation; aute respiratory disease; barrier protection; respiratory tract; artificial pulmonary ventilation; securing of airways; Emergency Medical Services; paramedic