Následky úniku chloru ze Spolchemie a. s., Ústí n. L. a Spolany a. s., Neratovice při jeho úmyslném zneužití - Kadlec, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Současný životní styl si většina naší populace nedokáže představit bez chemických výrobků. K tomu je zapotřebí chemický průmysl, který je v některých oblastech naší země značně rozšířen. Spolana a Spolchemie jsou velké chemické podniky, které skladují obrovské množství chloru. Cílem této práce bylo vyhodnotit simulaci úniku chloru ze Spolany a Spolchemie pomocí programu TerEx a zjistit, zda jsou oba podniky významnými zdroji nebezpečí pro obyvatelstvo z hlediska úniku chloru. Výsledky této práce ukazují na mnohem větší následky, které by způsobil únik chloru při úmyslném zneužití. Tato možnost by měla zajímat nejen složky IZS a členy krizových štábů, ale i občany samotné. Příprava na takovou událost a znalost věci je z hlediska prevence velmi důležitá.
Consequences of deliberate chlorine leakage from Spolchemie plc, Usti nad Labem, and Spolana plc, Neratovice
Keywords: Chlor; TerEx; terorismus; simulace; havárie; nebezpečná chemická látka; Chlorine; TerEx; terrorism; simulation; accident; dangerous chemical