Zneužití zdrojů ionizujícího záření - Novotný, Matěj (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem předkládané bakalářské práce je shrnout problematiku možného zneužití zdrojů ionizujícího záření a především posoudit znalosti obyvatelstva Jihočeského kraje v oblasti zneužití zdrojů ionizujícího záření. Pro splnění stanovených cílů je nezbytné studium odborné literatury a formulace hypotéz, které jsou dále v práci testovány a zkoumány. Jednotlivé otázky jsou následně zpracovány a vyhodnoceny. Stanovené hypotézy jsou testovány na základě parametrického a neparametrického testování. Bakalářská práce má čtenáře seznámit se základními pojmy v problematice ionizujícího záření a jeho kladné a záporné užití. Jedná se především o pojmy jako ionizující záření a jeho biologické účinky, ochrana před ionizujícím zářením a jeho zdroje. Pozornost je rovněž věnována využití ionizujícího záření v radioterapeutických a radiologických odděleních, v nukleární medicíně či průmyslu. V následné teoretické části bakalářské práce se zaměřuje na zneužití zdrojů ionizujícího záření a radiologický terorismus, který je pro lidstvo velkou hrozbou, která již byla několikrát naplněna. V současné době je největším rizikem použití radiologické zbraně, tzv. špinavé bomby, která se může snadno dostat do rukou radikálních či teroristických skupin lidí či může být k dostání na "černém" trhu. Praktická část je zaměřena na výzkum spojený se znalostmi obyvatel Jihočeského kraje v oblasti problematiky ionizujícího záření a jeho zneužití. Tento výzkum je realizován prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazník byl sestaven ze 13 uzavřených otázek. Každá otázka obsahovala 4 možnosti odpovědi (ve formě a), b), c), d)), z nichž pouze jediná odpověď byla správná. V dotazníkovém šetření byla náhodně vylosována 2 města a 5 obcí z Jihočeského kraje. Dotazníků bylo celkem 200, z nichž první polovina byla určena pro města a zbylá polovina pro obce. Dotazování bylo prováděno ve věkových kategoriích mezi 18 70 lety a dotazníkové šetření probíhalo v období od května do června 2016. Celkově z vyhodnocených výsledků dotazníkové šetření bylo patrné, že většina znalostí týkající se daného tématu bakalářské práce byla průměrná, spíše podprůměrná. Konkrétně větší úspěšnost byla zaznamenána u dotazovaných obyvatel měst, než u obyvatel obcí. Rozdíl v neúspěšnosti odpovědí nalezneme například v otázkách č. 7, č. 10 a č. 11, kdy dotazování obyvatelé obcí měli výsledky horší přibližně v průměru o 68%, než obyvatelé měst. Naopak obyvatelé obcí prokázali své vědomosti lépe u otázky č. 9. Největší úspěšnost odpovědí všech dotazovaných obyvatel měst a obcí měla otázka č. 1 a dále otázky č. 2 a č. 3, kde správně odpovědělo přibližně více než 50% dotazovaných. Hlavním přínosem bakalářské práce je získaný obraz znalostí obyvatel měst a obcí Jihočeského kraje o možném zneužití zdrojů ionizujícího záření. Teoretická část práce může sloužit jako výukový text pro studenty oboru Ochrana obyvatelstva a příbuzné obory.
Abuse of the Sources of Ionizing Radiation
Keywords: ionizujícího záření; zneužití; ochrana obyvatelstva; úroveň znalostí; ionizing radiation; misuse; population protection; level of knowledge