Politická satira na sociálních sítích - Menclová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zesměšňování politiky a politiků v současném mediálním prostředí. Vhledem k rychlým změnám v mediální krajině a novým možnostem internetu se proměnil vztah mezi médii a demokracií. To přetvořilo i povahu politické satiry. V teoretické části jsou vysvětleny vztahy mezi médii a demokracií. Následně je věnována pozornost změnám, kterými satira prošla, a to nejen z historického hlediska ale také vlnou digitalizace. Také je blíže vysvětlen fenomén několika posledních let tzv. produživatelská satira, což je satira šířená uživateli médií. Praktická část je zaměřena na popis českého instagramového satirického účtu TMBK. Cílem práce je ukázat na příkladu typické znaky pro produživatelský obsah a shrnout nový druh satiry.
Political satire in social media
Keywords: média; politika; demokracie; občanská žurnalistika; veřejná sféra; konvergence; produživatelé; politická satira; sociální média; Instagram; media; politics; democracy; civic journalism; public sphere; convergence; prosumers; political satire; social media; Instagram