Využití historických vodohospodářských úprav v návrhu plánu společných zařízení - Procházková, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá historií rybníků na jihu Čech, konkrétně třeboňskou rybniční soustavou. Vcelku podrobně popisuje počátky vzniku staveb a úpadky rybníků v jednotlivých staletích. První část bakalářské práce nastiňuje podněty ke vzniku českého rybníkářství, etapy vývoje, včetně zlatého věku. Dále představuje profesi rybníkářů, v té době používané měřicí přístroje. Druhá část je převážně věnována životopisům tří nejznámějších stavitelů a jejich uskutečněným projektům. Tématem závěrečné části je úpadek rybníkářství, který nastal v důsledku třicetileté války. Cílem bakalářské práce je stručně popsat vývoj rybníkářství na jihu Čech, přiblížit historické události, jež vedly k přeměně původně bažinaté a nepřístupné krajiny na krajinu s rozsáhlými vodními plochami, která se částečně dochovala dodnes.
The use of historical water management measures in the draft plan of common facilities
Keywords: rybníky; rybníkářství; stavba rybníků; ponds; fish farming; the creations of ponds