Drobní zemní savci podél přirozených a antropogenních krajinných bariér - Bohdal, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Disertační práce shrnuje výsledky studia drobných zemních savců (Eulipotyphla, Rodentia) podél přirozených (vodní toky) a antropogenních (pozemní komunikace) krajinných bariér. Ukazuje na zajímavý fenomén odvodňovacích příkopů pozemních komunikací jako přechodného migračního prostředí, dále posuzuje úroveň lokomoční aktivity, míru strukturovanosti subpopulací a četnost překonávání vodních toků u vybraných druhů hlodavců. Svými výsledky přispívá k řeńení problematiky vlivu těchto krajinných struktur na druhovou diverzitu, pozemní mobilitu či genetickou strukturu drobných zemních savců.
Small terrestrial mammals along natural and anthropogenic landscape barriers
Keywords: Drobní zemní savci; Apodemus flavicollis; Myodes glareolus; bariéra; fragmentace habitatu; vodní toky; pozemní komunikace; mobilita; migrační koridor; odvodňovací příkopy; mikrosatelity; populačně-genetická struktura.; Small terrestrial mammals; Apodemus flavicollis; Myodes glareolus; barrier; habitat fragmentation; watercourses; roads; highway; mobility; movement corridor; drainage ditches; microsatellites; population-genetic structure.