Optimalizace dopadu účetních a daňových odpisů na základ daně z příjmů a na výsledek hospodaření - Kalbáčová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na optimalizaci dopadu účetních a daňových odpisů na základ daně z příjmů a výsledek hospodaření. Cílem je provést analýzu daňových a účetních odpisů, zjistit možnosti daňových úspor a zhodnotit vliv daňových a účetních odpisů na výsledek hospodaření. V teoretické části je popsán dlouhodobý nehmotný majetek, dlouhodobý hmotný majetek, technické zhodnocení, účetní odpisy, daňové odpisy a jejich vliv na výsledek hospodaření. V praktické části jsem se zaměřila na analýzu účetních a daňových odpisů u společnosti SERVISTRADE s. r. o. Společnost používá daňové odpisy - zrychlená metoda. Považuje daňové odpisy za účetní, a proto v nich není žádný rozdíl. Pokud by se účetní a daňové odpisy nerovnaly, účetní jednotka by musela upravit základ daně.
Optimizing the impact of accounting and tax depreciation on the income tax base and profit
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; dlouhodobý nehmotný majetek; dlouhodobý finanční majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; výsledek hospodaření; daň z příjmu; long-term tangible assets; long-term intangible assets; long-term financial assets; book depreciations; tax depreciations; trading income; income tax