Sonda do stravovacích návyků Romů v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích - Urbanová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2011)
Teoretická část práce popisuje obecná východiska pro životosprávu, dále pak stravovací návyky u Romů žijících v sociálně vyloučených lokalitách a proměny jejich stravovacích návyků v čase. Praktická část práce sleduje stravovací návyky Romů žijících v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích, konkrétně v ulici V. Volfa. Sběr dat byl realizován prostřednictvím polořízených rozhovorů (kvalitativní sběr dat). Celkem bylo provedeno 10 rozhovorů s respondenty žijícími v sociálně vyloučené lokalitě v Českých Budějovicích na sídlišti Máj v ulici V. Volfa, která je definována v Analýze sociálně vyloučených romských lokalit a komunit v České republice a absorpčních kapacit subjektů působících v této oblasti (2006). Rozhovory jsou zaznamenány pomocí kasuistik a následně vyhodnoceny.
Probe into the eating habits of Roma socially excluded in the location in České Budějovice
Keywords: Romové; sociálně vyloučená lokalita; stravovací návyky; pitný režim; zásady správné výživy; kvalita stravování; kvantita stravování; Romany People; Socially Excluded Localities; Eating Habits; Drinking Regime; Principles of Good Nutrition; Quality of Eating; Quantity of Eating