Strach jako rizikový faktor pádu seniorů - Juřenová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2020)
Strach z pádu i bez předchozí zkušenosti s pádem, může u starších lidí vést v důsledku omezení činností ke zvýšení rizika vzniku pádu. V diplomové práci na téma Strach jako rizikový faktor pádu seniorů byly stanoveny celkem dva cíle. První stanovený cíl byl zjistit strach z pádu u obyvatel ve věku 65 let a výše žijících ve vlastních domácnostech a v domovech pro seniory. Druhý stanovený cíl byl zjistit vliv strachu z opakovaného pádu na pohybové a sociální aktivity u obyvatel ve věku 65 let a výše. Ke zjištění stanovených cílů, bylo nutné využít kvantitativní i kvalitativní metodu výzkumu. Kvantitativní výzkum proběhl metodou dotazníku vlastní konstrukce a testu FES-I, do kterého bylo zapojeno sto dvacet dva respondentů. Kvalitativní část byla realizována metodou polootevřeného rozhovoru s pěti probanty. Data získaná kvalitativní formou, byla následně analyzována otevřeným kódováním, metodou tužka a papír. Celkem pět předem určených hypotéz bylo po ukončení sběru dat statisticky zpracováno. Po vyhodnocení hypotéz bylo zjištěno, že míra strachu z pádu je sice závislá na věku, ale nikoliv na pohlaví. Zajímavým zjištěním byl fakt, že míra strachu z pádu je vyšší u starších lidí, žijících v domovech pro seniory, oproti lidem, žijícím v samostatné domácnosti. Podstatné je i zjištění, že předchozí zkušenost s pádem má vliv na míru obav z něj, avšak hospitalizace pro zranění způsobené pádem, míru obav z pádu neovlivňuje. Výzkumná otázka odhalila, že starší lidé po zkušenosti s pádem více přemýšlejí nad tím, kam při chůzi povedou jejich další kroky. K omezení sociální aktivity však u zkoumaného vzorku starších lidí, kteří mají v anamnéze pád, nedošlo. Tato diplomová práce by měla upozornit na problematiku pádů starších lidí ve věku nad 65 let. Starší lidé se často obávají pádu a z tohoto důvodu omezují své denní a pohybové aktivity, což paradoxně riziko pádu zvyšuje. Je třeba, aby starší lidé chápali rizika pádu, jak vnitřní, tak vnější a byly schopni správně odhadnout nebezpečí pádu. K tomu je nutná edukace nejen sestrami ale i lékaři a jiným v problematice orientovaným personálem.
Fear as a risk factor of seniors falling
Keywords: FES-I; pád; rizikový faktor; senior; strach; Fall; fear; FES-I; risk factor; senior