Svépomocné skupiny Anonymní alkoholici, jako forma následné péče a prevence recidivy pro osoby závislé na alkoholu a jejich rodinné příslušníky. - Lukešová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá jednou z metod získání a udržení střízlivosti osob závislých na alkoholu. Metoda vznikla v roce 1935 v USA a postupně se rozšířila do celého světa. V ČR je praktikována od roku 1989. Její základní myšlenkou je zjištění, že alkoholikovi může pomoci jiný alkoholik tím, že mezi nimi dochází k vzájemné výměně vlastních zkušeností s alkoholem. Dlouhodobě střízlivý pomáhá dosud pijícímu, který chce se svou závislostí skončit. Úspěch metody je založen na ochotě pracovat na sobě s pomocí programu nazývaného Dvanáct kroků. Jeho podstata je duchovní, ale využívají ji s úspěchem ateisté i agnostici. Práce na programu není časově omezena. Jde o celoživotní proces postupného sebezdokonalování.
Anonymous Alcoholics self-help groups, as a form of aftercare and relapse prevention for people dependent on alcohol and their families
Keywords: alkohol; alkoholik; alkoholismus; doléčování; prevence; závislost; alcohol; alcoholic; alcoholism; treatment; prevention; addiction