Informační databáze dostupnosti ekologicky certifikovaných osiv - Hůda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Kvalitní osivo je malou, ale zásadní částí rostlinné produkce. Vysoce jakostní osivo ovlivňuje pozitivně produkční schopnost porostu, kvalitu, vitalitu a v neposlední řadě výnos. Je základem úspěšné ekonomiky pěstování polních plodin v systému ekologického zemědělství. V bakalářské práci byly analyzovány informační databáze ekologicky certifikovaných osiv, z pohledu dostupnosti, využitelnosti, struktury údajů a nabídky. Dále byla vyhodnocena struktura reálně požívaných osiv v ekologickém zemědělství v ČR. Literární přehled je zaměřen na zásady množení osiv, legislativu ekologického semenářství, kontrolu a zkoušení osiv. Z výsledků bakalářské práce vyplývá nízký podíl množitelských ploch ve srovnání s celkovou výměrou orné půdy v EZ. S tím souvisí nedostatečná nabídka bioosiv v ČR, například ve srovnání se sousedním Rakouskem. V praxi ekologičtí farmáři zakládají porosty za využití převážně farmářských osiv (cca 58 %), konvenčních nemořených osiv (cca 37 %) a minimálně bioosiv (cca 5 %).
Infobases of supply of organically certified seed
Keywords: ekologické zemědělství; databáze osiv; osivo; obilniny; ecological agriculture; database of seeds; seed for sowing; cereals