Komunikace Českých Budějovic a nižší šlechty na přelomu 16. a 17. století - Gajdoš, Patrik (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá výzkumem komunikace městské rady Českých Budějovic se zástupci nižší šlechty v rozmezí let 1581 až 1584 a dále s přerušením z let 1602 až 1604. Klade si za cíl přiblížit obsah vzájemné korespondence a interpretuje ji v kontextu dějin jihočeského regionu. Předkládá typologii korespondence s cílem identifikovat nejčastější témata, která se vyskytovala ve vzájemné komunikaci městské rady a zástupců nižší šlechty. Předmětem zájmu se rovněž staly konkrétní argumentační způsoby, které konšelé Českých Budějovic využívali. Tento přístup pomohl přiblížit identitu, kterou městský stav skrze písemnosti městské kanceláře vyjevoval. V neposlední řadě zkoumá osídlení zástupců nižší šlechty, kterou se povedlo v berních rejstřících interpretovat. V závěru práce shrnuje zjištěné poznatky a nabízí možné směry, kterými by se bádání o tématu mohlo ubírat v budoucnosti.
Communication of České Budějovice and the lower nobility at the turn of the 16th and 17th centuries
Keywords: České Budějovice; jižní Čechy; nižší šlechta; měšťané; raný novověk; komunikace; České Budějovice; South Bohemia; lower noblemen; burghers; Early modern age; communication