Morfologická analýza vajíček tasemnic řádu Diphyllobothriidea - Leštinová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Řád Diphyllobothriidea je unikátní skupinou tasemnic. Mají široké spektrum definitivních hostitelů, zahrnující všechny skupiny tetrapodů, včetně člověka. Rozšíření je téměř globální. Vyskytují se nejen v sladkovodních a mořských ekosystémech, ale i na souši. Diagnostika diphyllobothriidů je velmi složitá. Studování morfologie vajíček by mohla diferenciální diagnostiku ulehčit. Kromě tvaru a velikosti vajíček může hrát klíčovou roli také charakter povrchu vajíček. Pro studii struktury povrchu jsme použila skenovací elektronový mikroskop (SEM). Byly provedeny experimentální nákazy křečků a dobrovolníka. Vajíčka z těchto nákaz byly analyzována. Byl dokumentován proces líhnutí koracidia.
Morphological analysis of the tapeworms eggs of the order Diphyllobothriidea
Keywords: tasemnice; Diphyllobothriidea; Diphyllobothrium; škulovec; difylobotrióza; SEM; morfometrie; životní cyklus; experiment; vajíčko; tapeworms; Cestodes; Diphyllobothriidea; Diphyllobothrium; Diphyllobothriosis; SEM; morphometry; life cycle; experimental; egg