Aspekty, které mají vliv na vznik domácího násilí a způsoby postupu Policie ČR v případech domácího násilí. - Jánosovits, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jakým způsobem Policie České republiky řeší situaci v případech domácího násilí a co má vliv na vznik tohoto násilí. Zjistit, zda jsou dostatečně účinné normy, které policistům poskytuje právní systém České republiky. Pro tento účel byly vytvořeny hypotézy. Zda rychlý a účinný postup policie v řešení situace na místě vzniku domácího násilí povede k zamezení hrozícího nebezpečí ze strany násilníka a jestli opatření, která jsou realizována na eliminaci nebezpečí mají nedostatky, které mohou mít vliv na konečné řešení konkrétní události. Jako zdroj informací jsem zvolil všechny případy nesoucí znaky domácího násilí, které se staly v okrese Strakonice v průběhu celého kalendářního roku 2009. Závěry jsem učinil na základě prostudované literatury, závazných a metodických pokynů a právních norem, které se týkají domácího násilí. Zvolil jsem kvantitativní výzkum a celý soubor 87 evidovaných případů jsem analyzoval technikou studia písemných pramenů a aplikaci typologické metody. Provedeným výzkumem celého souboru bylo konstatováno, že opatření, které realizovali policisté, tzn. analýza situace, právní kvalifikace, byla správná a adekvátní v kontextu se situací na místě. Jak dále z mého výzkumu vyplynulo, jsou právní normy v současné době užívané v souvislosti s domácím násilím dostačující a efektivní. Výsledky práce hodlám využít k prezentaci zjištěných závěrů, tedy míru účinnosti současných společenských nástrojů a postupů Policie České republiky při řešení situací se znaky domácího násilí. Mou snahou bude rovněž vstupovat do řešené problematiky domácího násilí a aktivně prosazovat zjištěné skutečnosti.
Aspects which have an influence on creation of home violence and ways of procedure Police CR in home violence.
Keywords: Domácí násilí; Institut vykázání; Oběť a násilná osoba; Policie České republiky; Právní norma; domestic violence; institute of deportation; victim and violent person; police of the Czech republic; rule of law