Neformální vzdělávání jako podpora formálního vzdělávání - Ohrazdová, Jiřina Sára (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá klíčovými pojmy formální vzdělávání, neformální vzdělávání a výchova mimo vyučování. Druhá část se zaměřuje na prostředky, které podporují formální vzdělávání. Jedná se o obsah vzdělávání, prostředí, metody, vztah pedagoga a dítěte a vztahy mezi dětmi navzájem. Důležitá je role pedagoga, který vybírá činnosti a ovlivňuje jejich průběh. Třetí kapitola je případovou studií kontaktního centra Maják, kde probíhá doučování dětí a další volnočasové aktivity pro romské děti. V této části práce je popis zařízení, aplikované teoretické poznatky, osobní zkušenosti s tímto zařízením a rozhovor se sociálním pracovníkem, dětmi navštěvující toto zařízení a paní učitelkou ze školy, kam děti chodí. Z rozhovorů vyplývá, že děti, které Maják navštěvují, jsou více motivovány učit se a ve škole se jejich výsledky zlepšují.
Informal learning as support of formal education
Keywords: celoživotní vzdělávání; formální vzdělávání; neformální vzdělávání; informální vzdělávání; výchova mimo vyučování; podpora vzdělávání; prostředky podporující vzdělávání; instituce neformálního vzdělávání; kontaktní centrum Maják; lifelong learning; formal education; nonformal education; informal education; education outside of the classroom; learning support; means to support education; nonformal education institutions; contact centre Maják