Dílo Josefa Váchala ve výuce výtvarné výchovy na 1. stupni ZŠ - Kolářová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená diplomová práce se zabývá tvorbou českého malíře a grafika Josefa Váchala a jejím využitím ve výtvarných aktivitách na prvním stupni ZŠ. Teoretická část je věnována zevrubnému rozboru Váchalova uměleckého vývoje a stručné psychologické analýze jeho osobnosti. Reflektuje také tvorbu jiných umělců, kteří se určitým způsobem přibližují k výtvarnému výrazu Váchalových děl. V závěru sleduje možnosti využití uměleckého díla ve výchově na základní škole. Praktická část obsahuje realizaci a reflexi vlastního výtvarného projektu s využitím děl Josefa Váchala, který probíhal na malotřídní škole v Borových Ladech.
The work of Josef Váchal in art education at the elementary school
Keywords: Josef Váchal; imaginativní tvorba; výtvarná výchova; projektové vyučování; moderní umění; Josef Váchal; imaginative creation; Art education; project teaching; modern Art