Studium prevalence Giardia intestinalis - Brožová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Tento projekt je zaměřen na studium prevalence střevního prvoka, Giardia intestinalis, v lidských a zvířecích vzorcích, a to pomocí dvou diagnostických přístupů: (i) koproskopická diagnostika, konkrétně využitím Sheatherovy flotace, a (ii) PCR. Nejprve byly optimalizovány tři PCR protokoly pro různé geny (triózafosfát-izomeráza, beta-giardin a malá ribozomální podjednotka) gradientovou PCR. Na základě těchto výsledků byl gen TPI vybrán jako nejlepší volba pro molekulární diagnostiku G. intestinalis v odebraných vzorcích stolice a trusu. Giardia byla detekována pouze ve zvířecích vzorcích (2/41, vzorky psa a králíka), zatímco všechny analyzované lidské vzorky zůstaly negativní. Později se ukázalo, že protokol TPI vykazoval nízkou citlivost pro diagnostiku G. intestinalis.
Study of G. intestinalis prevalence
Keywords: giardia; prevalence; PCR; Sheatherova flotace; triózafosfát-izomeráza; beta-giardin; malá ribozomální podjednotka; stolice; trus; giardia; prevalence; PCR; Sheather flotation technique; triosephosphate isomerase; beta-giardin; small ribosomal subunit; stool; fecal sample