Kompostování listí jírovce maďalu napadeného klíněnkou jírovcovou (Cameraria ohridella)jako technolgie pro ekologickou regulaci škůdce. - Kopačka, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Za účelem navrhnutí optimalizované technologie kompostování listí jírovce maďalu, ve kterém přezimují kukly klíněnky jírovcové, byly založeny ve skleníku Biologického centra AV ČR maloobjemové pokusy do fotoeklektorů s různou recepturou. Součástí práce je i provedené měření napadení listů a výskyt jírovce maďalu na katastrálním území České Budějovice a odhadnutí objemu listí pro kompostování. Výsledky ukazují velmi vysokou mortalitu klíněnky jírovcové. Ta byla zaznamenána již při překrytí kompostu slabou vrstvou hlíny.
Composting leaves of horse chestnut infested by Cameraria ohridella as a technology for ecological regulation of insect pest.
Keywords: klíněnka jírovcová; parazitoidi; jírovec maďal; Cameraria ohridella; parasitoids; horse chestnut