Spirituální dimenze v současném pojetí sociální práce se seniory - Hrubešová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá spirituální dimenzí člověka, spirituálními potřebami z pohledu legislativy a sociální práce v pobytových zařízeních pro seniory. V úvodní části práce je vymezeno pojetí lidské osoby, sociální práce a sociální služby, její principy a hodnoty. Dále se práce věnuje charakteristice stáří a potřebami ve stáří Klíčovou kapitolou je spiritualita v sociální práci. Další důležitou kapitolou diplomové práce je kapitola s názvem koncept duchovní péče v rezidenčních zařízeních, která přináší současný pohled na práci se spirituálními potřebami v sociálních službách. Další část práce se zabývá koncepty péče o seniory. Závěrečná kapitola přináší shrnutí a opatření do praxe ohledně spirituality a spirituálních potřeb v rámci sociální práce a legislativy.
The spiritual dimension in the contemporary concept of social work with seniors
Keywords: sociální práce; stáří; spiritualita; spirituální potřeby; legislativa; koncepty péče; social work; age; spirituality; spiritual needs; legislation; concepts of care