The Position of Men and Women in Relationships in 19th-century British Literature - Madarová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je analýza prvků popisujících a kritizujících viktoriánskou společnost v Anglii v dílech Tess of D'Urbervilles od Thomase Hardyho a Great Expectations od Charlese Dickense. Bakalářská práce se skládá ze tří kapitol, z nichž každá se soustředí na určitou problematiku. První popisuje historický a literární kontext vybraného období a prostředí, viktoriánské Anglie. Druhá kapitola je věnována Thomasi Hardymu, jeho pohledům na zmíněné období a hlavní postavě, Tess, z analyzovaného díla Tess of D'Urbervilles. Poslední kapitola je zaměřena na Charlese Dickense a jeho přístupu k popisu společnosti ve svých dílech, dále rozebírá postavy Pipa a Estelly z knihy Great Expectations a nastiňuje problematiku 'gentlemanství'.
The Position of Men and Women in Relationships in 19th-century British Literature
Keywords: Tess of D'Urbervilles; Thomas Hardy; Great Expectations; Charles Dickens; viktoriánská Anglie; viktoriánská společnost; britská literatura; Tess of the D'Urbervilles; Thomas Hardy; Great Expectations; Charles Dickens; Victorian England; Victorian society; British literature