Hygienické návyky u dívek z pohledu prevence zánětlivých gynekologických onemocnění. - Křivková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Zánětlivá gynekologická onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy v ordinaci gynekologa. Za vznikem tohoto intimního a nepříjemného problému může stát řada faktorů. Jedním z nich může být i vliv nesprávných hygienických návyků. Každá dívka by měla vědět, jak takovýmto onemocněním předejít. To znamená mít znalosti o správné intimní a menstruační hygieně, hygieně odívání, ochraně při pohlavním styku a uvědomit si důležitost preventivních gynekologických prohlídek. Teoretická část se zaměřuje na zánětlivá gynekologická onemocnění, jejich prevenci a edukaci dívek o prevenci. Praktická část se zaměřuje na zjištění znalostí dívek v oblasti správné hygieny a jejím vlivu na vznik zánětlivých gynekologických onemocnění ve vybraných středních školách a učilištích jihočeského kraje. Výzkumná data byla získána pomocí kvantitativního výzkumného šetření prováděného formou dotazníků. Dotazník byl anonymní a určený pro dívky ve věku 15 ? 18 let. Dotazníky byly rozdány na Střední zdravotnické a vyšší odborné škole zdravotnické studentkám oboru Zdravotnický asistent, Česko-anglickém gymnáziu, Soukromé střední škole a jazykové škole s právem Státní jazykové zkoušky studentkám oboru Kadeřnice a na Střední škole obchodní studentkám oboru Prodavačka. Byl stanoven jeden cíl a čtyři hypotézy. Cílem bylo zjistit znalosti v oblasti správné hygieny a jejím vlivu na vznik zánětlivých gynekologických onemocnění ve vybraných školách a učilištích jihočeského kraje. Cíl byl splněn. Potvrdila se pouze hypotéza 2, která zní ? Dívky ví, že časté střídání sexuálních partnerů je rizikovým faktorem vzniku zánětlivých gynekologických onemocnění?. Nepotvrdilo se, že dívky znají zásady správné intimní hygieny, správné menstruační hygieny a že studentky středních zdravotnických škol mají lepší znalosti v oblasti hygieny než studentky ostatních středních škol. Tato bakalářská práce by se dala využít jako výukový či informační materiál studentům vysokých i středních škol. Informační leták, který je výstupem práce, může sloužit jako informační materiál studentkám středních škol a učilišť.
Hygienic habits among girls in terms of prevention of inflammatory gynecological diseases.
Keywords: antikoncepce; edukace; gynekologické záněty; hygiena; informovanost; ošetřovatelská péče; porodní asistentka; prevence; studentka; contraception; education; gynecological infections; hygiene; information; nursing care; midwife; prevention; student