Sociální dopady procesu vylidňování vesnice - Hendrychová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje procesu vylidňování venkova a jeho sociálních dopadů, se zaměřením na oblast Českokrumlovska definovaného správním obvodem obce s rozšířenou působností Český Krumlov. Na proces vylidňování venkova je nahlíženo jako na přirozenou součást vývoje vnitrostátní migrace, která ale v různé míře ovlivňuje negativně svými sociálními důsledky jednotlivé venkovské obce, jejichž perspektivní budoucnost je odvislá od úrovně kvality života v nich. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a typologii venkovského prostoru, popis jeho životního stylu s pozitivními i negativními sociálními aspekty, procesy vnitřní migrace ovlivňující venkovský prostor a cesty k zajištění jeho perspektivní budoucnosti spočívající v územním plánování a rozvoji sociálních služeb založeném na komunitně vedeném střednědobém plánování sociálních služeb. Praktická část je zaměřena na naplnění cíle práce, kterým je zjištění trendů v procesu stěhování z vesnice do města a sociální dopady tohoto procesu z pohledu starostů obcí na Českokrumlovsku. V rámci kvalitativní výzkumné strategie směřuji pomocí metody dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru k cíli práce, a to za pomoci těchto výzkumných otázek: "Jaké důvody dle názoru starostů vedou obyvatele ke stěhování z vesnic?, "Jak se snížení počtu obyvatel z pohledu starostů projevuje na běžném životě vesnice?" a "Jak obce motivují občany k setrvání na vesnici?". Výzkumný soubor tvoří pět komunikačních partnerů z řad starostů vybraných obcí Českokrumlovska. Závěry bakalářské práce mohou být použity zastupiteli obcí při strategickém plánování rozvoje obcí a pro zkvalitnění běžného života občanů. Zároveň mohou sloužit pro zvýšení všeobecného povědomí obyvatel Českokrumlovska ke zmapování vnitřní migrace v dané lokalitě.
The social impact of the depopulation of villages
Keywords: venkovské obce; vylidňování; vnitrostátní migrace; kvalita života; územní plánování; střednědobé plánování sociálních služeb; rural municipality; depopulation; domestic migration; quality of life; local planning; medium term planning of social services