Tvorba výnosu olejného lnu - Pavlátová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce bylo posoudit tvorbu výnosu semen u vybraných odrůd lnu olejného. Do práce bylo zapojeno šest odrůd lnu olejného a jedna odrůda lnu přadného. Pozorování probíhalo v roce 2016 a bylo zaměřeno především na hlavní výnosové prvky, a to na počet rostlin na m2, počet tobolek na rostlině, počet semen v tobolce a na hmotnost tisíce semen. Jako doplňková hodnota byla stanovena celková a technická délka rostlin. Zjištěné jednotlivé hodnoty byly vzájemně porovnány a graficky vyhodnoceny. Dále byl sledován výskyt škodlivých činitelů v porostu. Z výsledků je zřejmé, že zjištěné výnosové prvky maloparcelkového pokusu dosáhly nadprůměrných hodnot. Nejvyššího teoretického výnosu dosáhla odrůda Libra, a to 3,04 t?ha-1. Průměrný skutečný výnos lnu olejného dosáhl hodnoty 2,24 t?ha-1 a přadná odrůda dosáhla výnosu 1,47 t?ha-1, což je pro přadný len typické, vzhledem k hlavní produkci vlákna.
The yield formation of oil flax
Keywords: Len olejný; len přadný; tvorba výnosu; výnosové prvky; Oil-flax; fiber-flax; yield formation; yield elements