Hodnocení environmentálních dopadů při produkci vybraných olejnin - Plánská, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením environmentální zátěže, která se vztahuje k běžně uplatňovaným pěstitelským postupům olejnin (slunečnice roční - Helianthus annuus, řepka olejná - Brassica napus, konopí seté - Canabis sativa,) při využití metody posuzování životního cyklu. Práce se zabývá komparací těchto olejnin v případě produkce 1 litru potencionálně vytěžitelného kuchyňského oleje. Pro účely práce byla stanovena funkční jednotka produkce (1 litr oleje) a jednotka plochy (ekvivalentní jednotka plochy potřebná pro zisk stejného množství oleje). Při hodnocení environmentálních aspektů byla v rámci vybraných dopadových kategorií největší environmentální zátěž spojena s produkcí a užitím hnojiv, použitím chemické ochrany rostlin a agrotechnickými operacemi.
Evaluation of environmental impacts in the production of selected oilseeds
Keywords: Hodnocení vlivů na životní prostředí (LCA); olejniny; zemědělská produkce; Life cycle assessment (LCA); oil crops; agricultural production