Revitalizace a vliv na retenci vody v krajině - Trsková, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení výsledků vybraného revitalizačního záměru. Úvodní teoretická část je obecně zaměřena na provádění revitalizačních prací a popis jejich hlavních cílů a důvodů, proč jsou revitalizace potřebné. Praktická část je zaměřena na popis vybrané lokality, ve které byla již realizována revitalizační opatření. Hlavní náplní této části jsou výpočty obsahů retenčních prostorů, které byly získány díky revitalizaci a jejich porovnání s výchozím stavem před provedením úprav. Díky těmto výpočtům bylo potvrzeno, že díky revitalizaci se v daném úseku navýšila retenční kapacita původního koryta.
Revitalization and the influence on water retention in the landscape
Keywords: Revitalizace; Říční krajina; Vodní režim krajiny; Revitalization; River landscape; Water regime