Výtvarná realizace knihy Ivana Blatného Tento večer - Šlechtová, Mariana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce řeší možnosti výtvarného zpracování básnické sbírky Ivana Blatného Tento večer. Skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou řešena východiska nutná pro pochopení literární předlohy, aby na ně pak mohlo praktické řešení navázat bez případného nesouladu s literární předlohou. Zdrojem pro tento vhled jsou samotné texty básní a dále sekundární literatura z oboru literární vědy, estetiky a teorie výtvarného umění. V praktické části je řešeno více možných variant výtvarné podoby knihy. Všechny se snaží výtvarnými prostředky v co největší jednotě formy a obsahu postihnout podstatu literární předlohy. Tou se ukazuje být především všednost ve smyslu vyjádření mýtu lidského života a hledání jeho smyslu.
The graphic execution of the book Tento večer written by Ivan Blatný
Keywords: kniha; ilustrace; Ivan Blatný; Skupina 42; poezie všednosti; book; illustrations; Ivan Blatný; Skupina 42; poetry of banality