Dynamika aktivit trávicích proteáz ve střevě klíšťat Ixodes ricinus během sání na hostiteli. - Konvičková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Proteolýza proteinů obsažených v nasáté krvi hostitele je hlavní fyziologický proces v klíšťatech. Tato práce se věnuje studiu dynamických profilů trávicích enzymů v klíštěti Ixodes ricinus (nymfy, samice) během fáze sání na hostiteli a během fáze trávení po odpadu z hostitele. Měřila jsem aktivity trávicích proteáz (v přítomnosti specifických fluorescenčních substrátů a inhibitorů). Aktivity enzymů byly zanedbatelné v počáteční fázi sání, následně exponenciálně rostly až k fázi plného nasátí. V průběhu trávení mimo hostitele aktivity většiny enzymů opět narůstaly až do období ovipozice samic nebo metamorfózy nymf. Proteinové hladiny jednotlivých proteáz byly potvrzeny imunolokalizací metodou Western blot.
Dynamics of digestive enzymes in the gut of ticks Ixodes ricinus during blood feeding on the host.
Keywords: klíště; Ixodes ricinus; trávicí enzymy; trávení; tick; Ixodes ricinus; digestive enzymes; digestion