Pohledávky a závazky vyplývající z dodavatelsko-odběratelských vztahů na příkladu konkrétní účetní jednotky - Baierová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pohledávek a závazků vyplývajících z dodavatelsko-odběratelských vztahů na příkladu konkrétní účetní jednotky. V obecné části jsou celkově vymezeny zúčtovací vztahy, konkrétní účetní případy vznikající v souvislosti s obchodními pohledávkami a závazky a tvorba opravných položek k pohledávkám. Vybraným subjektem pro praktickou část byla společnost zabývající se poskytováním ubytovacích a stravovacích služeb. Tato společnost, její dodavatelé a odběratelé jsou dále blíže charakterizováni. Informace z účetních dokladů poskytnutých externí účetní byly analyzovány a dále je v praktické části uvedeno na konkrétních účetních případech, jakým způsobem o nich společnost účtuje. Ve společnosti zároveň vznikají i pohledávky po lhůtě splatnosti. Tento problém však společnost neřeší tvorbou opravných položek. Proto je v práci navržen možný způsob jejich tvorby. Závěr praktické části tvoří analýza obchodních pohledávek a závazků, která je důležitá pro zhodnocení jejich vývoje a pro celkový přehled o hospodaření společnosti.
Receivables and payables arising from supplier-customer relationships on the example of concrete accounting entity
Keywords: pohledávky; závazky; dodavatelé; odběratelé; opravné položky; receivables; payables; suppliers; customers; correction items