Demografické stárnutí populace a jeho ekonomické důsledky - Kramosil, Josef (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je demografické stárnutí obyvatel a jeho ekonomické důsledky. Tato práce je rozdělena na dvě části. Nejdříve je část teoretická, kde je jakési shrnutí poznatků o probíhajícím demografickém stárnutí populace ČR a také poslední dvě platné prognózy obyvatel až do roku 2070. Poté následuje část praktická. Zde jsou vypracovány kartogramy České republiky podle dat z českého statistického úřadu a vlastních vypočítaných indexů a ukazatelů. Jedná se o indexy stáří, ekonomického zatížení, hospodářského zatížení, zeleného a šedého zatížení a naději dožití a průměrný věk. V závěru práce jsou uvedená některá doporučení a vyhodnocení stanovených hypotéz.
Demographic aging population and its economic consequences.
Keywords: Prostorová autokorelace; Hot spot analýza; Index vývoje; Ekonomická struktura; Demografické stárnutí; Spatial autocorrelation; Hot Spot analysis; Development Index; Economic structure; Demographic aging